Tündérkerteket alakítanak ki Székelyföldön is

  Újabb tündérkertek létrehozását tervezi a székelyudvarhelyi Civitas és az Élő Szövet Alapítvány. A Magyarországról indult Tündérkert programot Erdélyben is kiterjesztik, Maros, Kovászna és Hargita megyékben alakítanak ki egyelőre öt – az őshonos gyümölcsfák génbankjaként, illetve bemutató- és oktatóközpontokként is szolgáló – úgynevezett tündérkertet. Jelenleg a Szent Ferenc Alapítvány csíkszentsimoni mezőgazdasági szakkollégiuma számára gyűjtenek őshonos gyümölcsfákról oltóágakat, emellett adománygyűjtés is kezdődött: jellegzetes gyümölcsfa-cserjéket, egres-, ribizli-, málna-, szeder-, és mogyorócsemetéket is várnak a környékbeliektől. Az adománygyűjtés célja a szentsimoni gyerekotthon mindenkori lakóinak egy egészséges élettér, illetve szakma és megélhetés biztosítása.

  A Magyarországról indult program célja nem csupán a Kárpát-medencében őshonos gyümölcsfajták megmentése, de egészséges életterek létrehozása is, ugyanakkor a tündérkertek egyfajta képzési központok is lesznek. A tervek szerint a tündérkertek bárki számára nyitottak lesznek, a Civitas Alapítvány célja bevonni a helyieket is az ott zajló képzésekbe, hogy saját kertjeikben is térjenek vissza az őshonos gyümölcsfajták termesztéséhez.

  A most ültetett fáknak – fajtától függően – 6-8 év múlva lesznek gyümölcsei. Az újabb gyümölcsfajták hamarabb termést hoznak, sokan épp ezért részesítik előnyben őket – mondják a gyümölcsészek. A Civitas Alapítvány épp ezért tartja fontosnak tudatosítani a székelyföldiekben, hogy a most ültetett, őshonos gyümölcsfákkal 60-80 évre terveznek. Ahogyan fogalmaznak, a cél „unokás” fákat ültetni. Azaz olyan gyümölcsfákat, melyekről az unokáink is szüretelhetnek majd.Ugyanakkor a székelyföldi gyümölcsészek a fák beoltása mellett a magról való csíráztatást is ajánlják. Mint mondják, sokkal egészségesebb, ellenállóbb gyümölcsfákat lehet így ültetni. A magról való ültetés nagy előnye, hogy a gyümölcsfa teljesen új genetikai kódokkal indul, nem hordoz semmilyen korábbi betegséget.

  A Kárpát-medencében már több mint 50 génbankként és oktatóközpontként is használatos tündérkert létezik, a hosszú távú cél azonban egy mentalitás-váltás lenne: tudatosítani az emberekben, hogy az alap élelmiszer-szükséglet saját kezűleg is megtermelhető, s az egészséges helyi gyümölcs előállítása nem csak testi, de lelki táplálék is lehet.

KÉSZÍTETTE: MAGYARI TEKLA, SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>