Sorbán Géza – Udvarhelyszék gombaszakértője

  Minden ismeretlen gomba mérgesgomba – ez a legfőbb intelem, amit egy természetjárónak be kell tartania, legalábbis Sorbán Géza, székelyudvarhelyi gombaszakértő szerint. A szabály még nagyapjától származik, tőle örökölte a gombászás szenvedélyével és a leggyakoribb ehető gombafélék ismeretével együtt. Géza bácsi azonban gyerekkora óta igyekszik megismerni az ismeretlent, s mára már több mint 1700 gombafélét dokumentált, rajzolt le, és rendszerezett. A meghatározott fajtákkal párhuzamosan pedig évről-évre nőtt a fazékba kerülő gombafélék száma is, s mára már több mint 500 gombfajtát fogyaszt.
  Géza bácsi azonban nem óhajtja kiadni tudományos igényességgel rendszerezett munkáját, egyfelől azért, mert magának készítette, és rajzai, feljegyzései által rögzült benne Székelyföld gombavilága, másfelől meg azért, mert félő, hogy az ismeretek birtokában az emberek visszafordíthatatlan károkat okoznának a természetben. Csak reménykedni lehet tehát, hogy egy napon mégiscsak kezünkbe vehetjük Sorbán Géza hiánypótló Gombáskönyvét, s nemcsak a szabályokat, az intelmeket is megfogadjuk majd.

Az alábbi riporttal Géza bácsi munkássága előtt tisztelgünk!

A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

2 Responses to Sorbán Géza – Udvarhelyszék gombaszakértője

  1. Sorbán Géza szerint:

    Helyesbíteni szeretnék: a fenti szöveg utolsó mondata javítva:A meghatározott fajtákkal párhuzamosan pedig évről-évre nőtt a meghatározott EHETŐ gombafajok száma is, s mára már meghaladta az 600 – at.Feltételesen ehető = 65, Nem ehető = több mint 780, Enyhén mérgező = 150 – nél több, súlyosan MÉRGEZŐ = 54, ÉLETVESZÉLYESEN MÉRGEZŐ = 10 gombafaj.

  2. Sorbán Géza szerint:

    …- a fenti szöveg mondata helyesen: A meghatározott fajtákkal párhuzamosan, évről-évre gyarapodott a meghatározott EHETŐ gombák száma is, s mára már meghaladta a 600 – at. A FELTÉTELESEN EHETŐ fajok = 65. A NEM EHETŐ fajok több mint 780. Az ENYHÉN MÉRGEZŐK = 150 – nél több. SÚLYOSAN MÉRGEZŐK = 54 faj. ÉLETVESZÉLYESEN MÉRGEZŐ = 10 faj.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>