Sikeres a Közösség által támogatott mezőgazdaság

Helyben termelt és vegyszermentes szezonális zöldséget fogyasztanak a Közösség által támogatott mezőgazdaság elnevezésű székelyudvarhelyi programba bekapcsolódók. A civil kezdeményezés lényege, hogy előre leszerződött összegért – májustól novemberig – heti egy kosár szezonális zöldséget biztosít a megrendelőknek egy környékbeli termelő. Az Agora Munkacsoport és a Gyulafehérvári Caritas vidékfejlesztési osztályának programja bizalmon alapul, a termelő jövedelemhez, a vásárló pedig ellenőrizhető és egészséges termékhez jut.

A melegházban termelt zöldségeit mutatja a Székelyudvarhelyhez közeli Nyikómalomfalván Magyari Katalin, aki – szerződéses alapon – 18 család számára termel vegyszermentes zöldségeket. Több mint 25 féle zöldséget és fűszernövényt termel a városiaknak Katalin, a krumpli kivételével mindent, ami a környéken megterem. Az első héten például saláta, újhagyma, retek, sóska, spenót és zöldfűszerek kerültek a kosárba. A termelő nem használhat vegyszereket, a megrendelő ugyanakkor személyes látogatások során követheti nyomon a termelést. Tavaly például mindössze három zöldségféléből nem sikerült megtermelni az előirányzott mennyiséget, a többiből azonban a tervezettnél kétszer-háromszor több termett. Ugyanakkor a megrendelő városiakból közösség is kovácsolódott, rendszeresen szerveznek közös piknikezést a termelőnél, emellett minden héten önkéntes alapon segít valamelyikük a kosarak kiosztásánál. Egy család éves szinten mintegy 1100 lejt, azaz közel 80 ezer forintot költ a helyben termelt, szezonális zöldségekre, egyheti zöldségkosár tehát mintegy 2500 forint körüli összegbe kerül. A program nagy sikerére és az érdeklődésre való tekintettel az Agora Munkacsoport a jövőben még több termelő bevonását tervezi.

SZERKESZTŐ-RIPORTER: MAGYARI TEKLA
OPERATŐR-VÁGÓ: SZABÓ ATTILA
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>