Pisztrángtelepítés a Nagyküküllőben

Ötvenezer őshonos sebes pisztrángivadék került tegnap a Nagyküküllőbe illetve a felső vízgyűjtőjéhez tartozó patakokba. Az Udvarhelyszéket átszelő Nagyküküllő felső folyása ideális hely a sebes pisztrángok számára, ám a drasztikus erdőirtás okozta gyakori vízhiány mellett a panziók, vendégházak számának növekedésével a víz szennyezettsége és az orvhalászat is tizedeli az állományt. Ezért nem elég védeni a folyót, telepíteni is kell.
Közel 200 kilométer után erdők közt kanyargó úton érkeznek a pisztrángivadékok a laposnyai tenyészetből Udvarhelyszékre. A tavaszi árral tajtékzó Fenyéd patakát követve a Madarasi Hargita csúcsa felé tartunk, mesebeli táj, amelyen azonban lépten-nyomon az emberi pusztítás nyomai fogadják a látogatót. A drasztikus erdőirtás okozta, főként nyárutón jelentkező vízhiány jelenti a legnagyobb veszélyt a pisztrángok számára, a kiapadó medrekben ugyanis képtelenek az anyahalak felúszni a sekélyebb patakokba, ezért ikráikat gyakran alacsonyabb területeken rakják le, a kikelő ivadékok pedig a nagyobb halak prédájává válnak. Telepítés nélkül ezért képtelen reprodukálódni az állomány.
   Amint elértük a megfelelő magasságot, a horgászok kijelölik az ideális helyeket, ezt követően a néhány miliméteres pisztrángokkal teli zsákok a patakba kerülnek. Az aklimatizálódást követően a műanyag zsákokból kisebb vedrekbe kerülnek az ivadékok, majd lassú öntéssel a szabadba. A mozdulatsort többször, több helyen is megismétlik, ajánlott ugyanis minél nagyobb területen szétszórni az ivadékokat, hogy ne váljanak egymás táplálék-konkurenseivé, íly módon akár az ivadékok 10 százaléka is elérheti az ivarérett kort.
   A székelyudvarhelyi horgászegyesület több mint egy évtizede évi rendszerességgel telepít, olyan év is volt már, amikor több mint 100 ezer ivadék került a patakokba. Mindennek köszönhetően mára már Románia legkapósabb hegyi horgászhelyévé fejlődött a környék. A Nagyküküllő felső folyásán kialakított “catch and release”, vagyis “fogd meg és engedd vissza” zóna ugyanis mára már nemcsak az országos legyező- illetve pergető horgászversenyek állandó színtere, de nemzetközi megmérettetéseket is gyakran szerveznek itt. Az egyre nagyobb számban érkező bel- és külföldi sporthorgász révén pedig nemcsak a környék turizmusa fejlődik, de évről-évre nő a telepítésre szánható pénzkeret is.

SZERKESZTŐ: SZABÓ ATTILA
OPERATŐR-VÁGÓ: SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>