Pályázatokból erdősítenek,
de nő a természetesen beerdősödött legelők mennyisége is

  Miközben még mindig sokat hallani a székelyföldi erdőirtásokról, falopásról és famaffiáról, szerencsére több térségben is erdősítenek, a kötelezően előírt mértéken felül is. Leggyakrabban a helyi közbirtokosságok pályáznak uniós és román állami alapokra, a rosszabb minőségű hegyi legelőket ültetik be, leginkább lucfenyővel. Ugyanakkor munkájukat segíti a természetes erdősödés is, így néhány évtized múlva – remélhetőleg – a most még kopár hegyi legelőkön sűrű fenyveseket találnak majd utódaink.

  A Székelyudvarhelyhez közeli Oroszhegy közbirtokossága több mint 800 közbirtokossági tagot tömörít, és mintegy 2600 hektár erdőn gazdálkodik. Ebből közel 120 hektár az, ami új erdő, azaz a hasznavehetetlen legelők erdősítésével hozták létre az elmúlt néhány évben. Mint mondja a közbirtokosság elnöke, náluk általában 5 évente történik egy nagyobb volumenű erdősítés, legelőször 2003-ban, önerőből ültettek be 15 hektárt, majd 2008-ban SAPARD-os pályázattal 50 hektárnyi legelőt erdősítettek, idén pedig, ugyancsak uniós forrásokból, szintén közel 50 hektárt ültettek be, főként lucfenyővel.

  A romániai erdőgazdálkodási törvény emellett természetesen kötelezi a tulajodonosokat a kivágott fa mennyiségével arányos újjáültetésre is, ugyanakkor a frissen ültetett csemetéket mintegy 10-15 évig gondozni kell. Mint mondja Vass Árpád, szerencsére területeiken nagyon sok a természetesen beerdősödött legelő is. A Bukarestnyi területen elfekvő Székelyvarság tanyavilágában idén ültették ezeket a csemetéket, mintegy 80 százalékuk megmaradt – mutatja a közbirtokossági elnök. Évente általában 3-4000 köbméter fát vágnak ki a közbirtokossági tagok javadalmazására.

  Egészségesen fejlődő kis csemetéket találunk egy Kápolnásfalu közelében elhelyezkedő hegyi legelőn is. A homoródi erdészet ügykezelésébe tartozó területeken, 900-1000 méteres tengerszint feletti magasságon a tavalyi és az idei év folyamán 124 hektárt ültettek be állami erdősítési alapokból. Itt hat évig még az ültetést végző cég gondozza a csemetéket. Itt ugyancsak a lucfenyő a domináns, emellett kisebb arányban, de ültettek vörös égert és hegyi juhart is. Ezt a magasságot ugyanis főként ezek a fajták kedvelik. Bár tavaly több tíz hektár erdő vált a lángok martalékává a Hargita lábánál, a kerületvezető erdész a jövőre nézve bizakodó. Hogy néhány évtized múlva több lesz-e az erdő, mint az üres terület Hargita megye hegyoldalain, a jövő felelős avagy felelőtlen erdőgazdálkodásán múlik.

SZERKESZTŐ: MAGYARI TEKLA
OPERATŐR: SIMÓ CSABA
VÁGÓ: SZABÓ ATTILA
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>