Nyugdíjba vonul Blacky, a legjobb Hargita megyei nyomkövető kutya

Búcsúzik a 11 éves nyomozókutyától, Blackytől a székelyudvarhelyi rendőrség. A nyugdíjazás előtt álló németh juhász hamarosan békés házőrző lesz, a mintegy félezer bevetésen használt Blackynek gazdát keresnek. A kiemelkedően jó szimatú nyomozókutya 2004-től kezdődően vett részt különböző gyilkossági és rablási ügyekben, Hargita megye legjobb nyomkövető kutyája volt, ugyanakkor országos és nemzetközi nyomkövető versenyeken is dobogós lett.

A rendőrség mögötti kennelben élte le életét Blacky, aki – hasonlóan a korábban használt nyomozókutyákhoz – egy nagyszebeni tenyészetből került a Székelyudvarhelyre. Mint meséli vezetője, Lőrincz Csaba főügynök, a korábbi nyomkövető kutyái 6-8 évig segítették a rendőrség munkáját, Blacky azonban még 11 évesen is aktív, s a szaglását sem veszítette el.


Lép, fekszik, és megint lép Lőrincz Csaba vezényszavaira Blacky, egy közeli gyakorolóterepen. Bár kissé fáradtnak tűnik, precízen végrehajtja vezetője román nyelvű utasításait. Mint mondja a főügynök, több tényezőn múlik, hogy mennyi ideig képes érezni az elkövetők szagát Blacky, de mintegy 10 óra múlva még tudja követni a nyomokat. Igaz, ez függ az időjárási viszonyoktól, valamint attól is, hogy hányan járták össze a tett helyszínét. 24 óra elteltével azonban már jelentősen lecsökkenek a nyomravezetés esélyei.

Romániában leggyakrabban német juhászokat használnak nyomkövetésre, mert könnyen alkalmazkodó, viszonylag igénytelen fajta, s az éghajlati és egyéb viszontagságokat is nagyon jól tűrik. Korára való tekintettel Blacky, amikor csak teheti, önként visszavonul vezetője autójának csomagtartójába, onnan figyeli ténykedésünket a gazdával.

Az éltes korú német juhász tíz éves rendőrségi szolgálata alatt mintegy ötszáz bevetésen vett részt, s számtalan bűncselekmény elkövetőit segített kézre keríteni. Bevetésen rend szerint hám és hosszú kötél kerül Blacky hátára, vezetője így tudja a kapcsolatot tartani, jelzéseit észlelni.

Keresd! – hangzik a vezényszó, s bár az eb érzi, hogy most nem éles a bevetés, megy, szimatol, és a nyomokat keresi. Mint mondja a főügynök, játékosság, hó- és vízszeretet, ami a kiváló szimaton túl Blackyt leginkább jellemzi.

Bár Blacky nyugdíjazását követően azonnal újabb nyomkövető kutya érkezik a székelyudvarhelyi rendőrségre, Lőrincz Csaba kissé meghatott, hűséges munkatársát nem könnyű elengednie. Mint mondja, bárhová is kerül Blacky, a kapcsolatot a jövőben is szeretné vele tartani.

KÉSZÍTETTE: MAGYARI TEKLA, SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>