Medvék Tusnádon

Tavaly sokkal több medvetámadás történt Székelyföldön mint előtte bármikor, igaz, csupán két esetben támadt emberre a medve, és szerencsére akkor sem történt halálos baleset. Rengeteg háziállat vált azonban a medvék prédájává. Kecskéket, juhokat, teheneket, háziszárnyasokat, sőt, még kutyákat is rabolt a kárpátok királya. A jelenség a tél beálltával sem szűnt meg, Tusnádfürdőre például heti rendszerességgel jár be egy bocsos anyamedve, ráadásul nemcsak a kukák közt portyázik. Több helyen ólokat tört fel, pajtákból rabolt.

   Tusnádfürdő határában néhány éve még jókora szeméttelep csalogatta az erdő lakóit. A változatos étrendet kínáló és könnyen elérhető terített asztalra hamar rászoktak a medvék is, és egyre nagyobb számban látogatták a szeméttelepet. A szeméttelep felszámolása óta gyakran a városba is bemerészkednek az állatok, és nemcsak a kukákat látogatják. Az elmúlt évben több tucat panasz illetve kárigénylés érkezett a tusnádi önkormányzathoz. Van, aki iskolába járó gyerekét, van, aki jószágait félti. Az alpolgármester szerint egy 3 bocsos anyamedve okozza a legtöbb gondot, többször látták már feltűnni a kukák körül, s minden valószínűséggel a sorozatos ólrablásért is ő a felelős.

Az önkormányzat tervei szerint hamarosan elszállítják a rakoncátlankodó medvecsaládot.

A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>