Medvék Tusnádfürdőn

Valódi turistalátványosságnak számított a Tusnádfürdőre rendszeresen belátogató anyamedve két bocsával. A napokban azonban állatvédelmi szakemberek az  elszállításuk mellett döntöttek, ígyhát alatatópuskákkal és speciális autókkal érkeztek az alcsíki fürdővárosba.

A helyszín Tusnádfürdő. A Csíkszeredától mindössze harminc kilométerre található fürdőváros gyógyvízeiról nevezetes. Az elmúlt években azonban nem a gyógyhatású vízeknek köszönhetően került a címlapokra, hanem a városba rendszeresen belátogató medvéi miatt. Két éve valódi turistalátványosságnak számítottak a szállodák kukáiból lakmározó medvék, de a város elkerítetlen szemétdombját is rendszeresen látogatták a turisták, itt ugyanis néhány méter távolságból figyelhettek meg a medvéket.

A városvezetés mára már elkerítette a szeméttárolót, a medvék azonban több helyszínt most is rendszeresen látogatnak. A vasútállomás környékén található kukára pedig. egy anyamedve két bocsával jár rá. A városvezetés kérésére egy life+ projekt keretében a környezetvédelmi felügyelőség a medvék befogása mellett döntött.

SZABÓ SZILÁRD, PROJEKTFELELŐS, HARGITA MEGYEI KÖRNYEZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG

A szeméttároló mellé ki van téve egy csapda. Reményeink szerint az anyamedvét ezzel a csapdával befogjuk, a csapdában elaltatjuk, a bocsok pedig a csapdán kívül. Õk nem távolodnak el az anyjuktól, õk csapdán kívül kerülnek elaltatásra és a speciális autóval elszállítva. 

 

A medvék elaltatása azonban nem kis feladat, hiszen az anyamedve ha bocsait veszélyben érzi, ösztöneitől hajtva könnyen az emberre támadhat. A titok az altató adagolásában rejlik.

Hasznos Atmo: állatorvos tölti a fegyvert

Ezek a töltények. Két részre vannak osztva, az egyikbe kerül a gyógyszer, esetünkben egy erõs altató, a másikban pedig a sürített levegõ kapott helyet. Az az elõnye, hogy  nagyon könnyen megnézhetjük, hogy sikerült-e befecskendezni a gyógyszert.

 

A medve bármelyik pillanatban megérkezhet, a várakozás mégis hosszóra nyúlt az állatvédők és az összesereglett bámészkodók számára.

 

Éjfél környékén megérkezik az anyamedve és két bocsa. A sötétben csak a csapda hangos csattanása árulkodik arról, hogy az állatok besétáltak a ketrecbe.

 

Az állatvédelmi szakemberek közelebb merészkednek, hogy beadják az alatatólövedéket, ekkor azonban megbolydul a csapat: az anyamedve elszabadul., az állatvédelmi szakemberek szétrebbenek.

 

Az altatólövedék azonban csakhamar megteszi hatását, az anyaállat elszenderedik bocsai mellett. Miután elszállítják a többszáz kilós medvét, a bocsokat kezdik mérni az állatvédelmi szakemberek.

 

A bocsokat mérik

- A fej hossza 34 cm. Metszõfog, jobb felsõ. 1,4 cm. Jobb alsó. 2,1 cm. Távolság, alul, 5 cm. Felül, 7,9 cm. Bal elsõ tappancs 10,5 cm.

- Radu, az megébredt.

- Jól, van akkor vigyük. 

 

Csakhamar a bocsok is a speciális kocsikra kerülnek. Másnap már szabadon ébredhetnek Vrancea megyében, a tusnádfürdői kellemetlen élményekről pedig csupán a nyakukba szerelt, követésükhöz szükséges rádiós jeladó árulkodik majd.

 

 

A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>