Medve támadt egy pásztorra

  Karjain és fején sérült meg könnyebben az a székelyföldi pásztor, akit egy medve támadott meg a Hargita megyei Csíkdánfalva határában. Az eset körülményeiről egyelőre nem sokat lehet tudni, ám a megsérült pásztor nincs életveszélyben.

  A csíkdánfalvi férfit ellátó sürgősségi orvos szerint szerencsés eset, mivel súlyos sérülést nem szenvedett a beteg, a bal kézfejét marcangolta meg a medve, ott voltak csúnya zúzott, harapott sebek, emellett a férfi jobb karjához és fejéhez kapott az állat, de sérülése nem életveszélyes.

  A környezetvédelmi szakemberek szerint a megyében található állomány számához képest ritkán támad emberre a medve. A legtöbb eset, amikor a medve embert megtámad, az provokált támadás, nagyon gyakran pásztorok esnek áldozatul, akik megpróbálják a medvétől a prédát vissza- vagy elvenni, vagy megpróbálják a medvét elkergetni a nyáj közeléből. Emellett sok vadászbaleset is van, amikor sebzett medve támad meg embert, és nagyon kevés azoknak az eseteknek a száma, amikor meglepetésszerű támadásról van szó. A székelyföldi erdőkben kirándulóknak tehát nem kell medvetámadástól tartaniuk – magyarázta Szabó Szilárd, a környezetvédelmi ügynökség munkatársa. Ennek ellenére néhány biztonsági intézkedést nem árt betartani: mindenképpen tudassuk az állatokkal, hogy ott vagyunk, ne legyünk teljesen csendben, valami hangot, zajt csapjunk, hogy az állatnak legyen ideje reagálni, és elhúzódni az ember elől.

Hargita megyében mintegy 8-900-ra becsülik a barnamedvék számát, s bár vadkárokról számos bejelentés érkezik, évente mindössze 4-5 olyan eset történik, amikor emberre támad a ragadozó.

SZERKESZTŐ-RIPORTER: MAGYARI TEKLA
OPERATŐR-VÁGÓ: SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>