Magas hozamú magyarországi gabonafajták meghonosításával kísérleteznek Székelyföldön

  Több magyarországi gabonafajtát honosítanának meg Székelyföldön a Gyulafehérvári Caritas szakemberei. Egyelőre kísérleti jelleggel egy nyikómalomfalvi valamint egy gyergyóditrói gazda földjén magas hozamú magyar búzát, árpát, tritikálét és takarmányborsót vetettek el.
A szakemberek azért szeretnék meghonosítani ezeket a fajtákat, mert jelenleg nagyon nehéz jó minőségű és hozamú vetőmagokat vásárolni Székelyföldön. Sinka Lajos nyikómalomfalvi gazdálkodó éppen ezért örömmel vesz részt a Gyulafehérvári Caritas kísérletében. Mintegy 30 áras parcelláját a Debreceni Tudományegyetem kutatói által felajánlott gabonamagokkal vetette be.
A 9 különböző fajtához tartozó búza, árpa, tritikálé illetve takarmányborsó magok egyelőre a földben várják a téli hótakaró érkezését, a kísérlet eredményeiről tehát csupán jövőre tudunk beszámolni, a szakemberek szerint azonban minden bizonnyal az elvetett fajok kellő hozammal fejlődnek majd, hiszen, bár a természeti környezet eltér kissé, a Nyikó-menti föld összetételében megfelel a magyarországi vetőmagoknak.

SZERKESZTŐ: SZABÓ ATTILA
OPERATŐR-VÁGÓ: SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>