Madárritkaságok a Homoródszentpáli halastavaknál

Székelyudvarhelytől nem messze található a mindössze ötszáz lelket számláló kis település, Homoródszentpál, melynek határában terül el Székelyföld egyik legismertebb horgásztó-együttese. A madárvédelmi területnek számító halastavakon a ’40-es évektől kezdődően napjainkig több mint 260 madárfaj előfordulását jegyezték fel az ornitológusok, köztük számos madárritkaság is megtelepedett itt.

Dr. Szabó József, nyugalmazott székelyudvarhelyi állatorvos több évtizede figyeli és fotózza a madarakat, a szentpáli halastavak madárvilágának egyik legnagyobb ismerője. Békászó sas, vörös nyakú lúd, guvadt vízicsibék, bölömbika, vörös gém, nagy kócsag – sorol csak néhányat az itt megtalálható ritka madárfajok közül az állatorvos. Mint mondja, 265 madárfajt figyeltek meg, ez nagyon nagy szám, Európában is nagyon kevés terület van, a tengerpartok és a deltaövezetek kivételével, ahol ennyi madárfajt meg lehet figyelni. Ez a nagy fajgazdagság annak tudható be, hogy nagyon sokféle biotop található a területen, a mocsaras-kaszálós területektől kezdve a nyílt tóvizekig, a környéken lévő erdőkig. Fekete gólya rendszeresen előfordul, néhány éve hattyúk is fészkelnek, mintegy 2000 aranylile vonul át a területen tavasszal, s idén a jellemzően tengerparti madarak, a bütykös ásóludak is megjelentek. Mintegy 70 madárfaj fészkel itt, s a vonulási időszakban akár 110 madárfajt is meg lehet figyelni. A citrombillegetőt, amely egész Európában ritkaság, itt rendszeresen meg lehet figyelni, akárcsak a rozsdástorkú pityert, amely hosszú éveken keresztül csak itt volt megtalálható szinte egész Romániában – sorolja kísérőnk.

Dr. Szabó József madárfotóiból nemrég kiállítás is nyílt Székelyudvarhelyen, azzal a céllal, hogy a városiak is megismerhessék a szentpáli tavak madárvilágát, hiszen az oda látogatók távcső nélkül szinte semmit nem látnak a rejtőzködő madarakból. Mivel a homoródszentpáli madárvédelmi terület szárnyasainak nagy része halakkal táplálkozik, a horgászok sajnos gyakran elüldözik, dobálják őket, ugyanakkor a pásztorkutyák és a falu macskái is veszélyt jelentenek rájuk. Mindezek ellenére – a bőséges halállománynak köszönhetően – a halastavak kialakítása óta több mint kétszeresére nőtt az itt található madárfajok száma.

SZERKESZTŐ-RIPORTER: MAGYARI TEKLA
OPERATŐR-VÁGÓ: SZABÓ ATTILA
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>