Komposztálni jó!

Nagy mértékben csökkentené a kidobott hulladékmennyiséget, ha mindenki komposztálná a konyhai és kerti szerves hulladékát, ennek ellenére egyelőre mégsem népszerű Székelyföldön ez a fajta újrahasznosítás. Bár idéntől huszonhét Hargita megyei általános iskola kapcsolódott be a Zöld iskola program keretében indított komposztálás-népszerűsítő tevékenységekbe, elenyésző azoknak a száma, akik otthon komposztálnak. Pedig nem csupán felére lehetne csökkenteni a hulladékmennyiséget, de a virágaink és kertjeink is bőven meghálálnák a tudatos gondoskodást.

A Székelykeresztúr melletti Fiatfalva határában gazdálkodik mintegy másfél hektáron a Burszán család. A nagyon gondosan és teljesen vegyszermentesen ápolt gyümölcsösben és zöldségeskertben minden megterem, amire a családnak szüksége van, ugyanakkor többé-kevésbé a húst is megtermelik maguknak. Hatvan tyúk és ugyanennyi kecske segít itt be a mezőgazdaságba: a kecskék komposztálnak, a tyúkok pedig összeszedik a kártevőket a gyümölcsfák alatt.Mint mondják vendéglátóink, a kert nagyon meghálálja a gondoskodást és a komposztot, s nem lehet véletlen az sem, hogy Burszán Veronika zöldséges kertje nyerte idén a Székelykereszúr-környéki Legszebb Konyhakertek Verseny egyik első díját. Bár a termény java már be van takarítva, óriási hagymák tanúskodnak a komposzt-használat áldásos hatásáról.

Burszánék a permakultúrára próbálnak fokozatosan áttérni, azaz minél kevesebb munkával, kapálás nélkül, a növények és állatok szoros kölcsönhatását kihasználva termeszteni a konyhakerti zöldségeket. Ugyanakkor ezen a farmon még az esővizet sem hagyják elveszni, azt is felhasználják, és ami városi lakóként szinte hihetetlen: ők alig termelnek szemetet.

Az egyik szemétbegyűjtő vállalat igazgatója szerint a Székelyföldön termelődő hulladéknak közel 51%-a szerves anyag, azaz élelmiszermaradék és növényi hulladék. Ha különválogatnánk, feleannyi szemetet termelnénk. A háztartási hulladékba kerülő szerves anyagokkal már nem tudnak mit kezdeni, nem tudják kiválogatni, így – egy újonnan elfogadott romániai szemét-illeték következtében, – ha ez a hulladékmennyiség nem fog nagy mértékben csökkenni, akkor a hulladékszállítási díjak fognak drasztikusan megemelkedni.

KÉSZÍTETTÉK: MAGYARI TEKLA, SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>