Kezelőre várnak a romániai természetvédelmi területek

termv4
  Románában jelenleg 260 kezelő nélküli természetvédelmi terület van, ebből 7 Hargita megyében. A különféle védettséget élvező nemzeti parkokat, természetvédelmi területeket a természetvédelmi ügynökség felügyeli mindaddig, amíg sikerül megfelelő gondnokság alá adni. Hargita megyében éppen a héten járt le a jelentkezési határidő, és úgy tűnik, hogy végre az összes területnek kerül gazdája.

  Éppen tavaszi nagytakarítás zajlik a Csíkszentkirály határában fekvő Borsáros Láp területén. A gondnokság minden tavasszal megmetszi a túlnövő fákat, bokrokat, hogy a tavaszi napsütésből jusson az aljnövényzetnek is, az alig másfél hektáros mocsaras területen ugyanis számos jégkorszakbeli maradványfaj él. Ilyenkor, tavasszal nem iagzán látványos a növényzet, a törpenyír, a rozmaring- és babérfűz még csak most kezd rügyezni, a nyárelőn csodaszép virágokat bontó szibériai hamuvirág szárai pedig egyelőre rozsdás sorokban hajlanak egymásra. Nyáron azonban a Borsáros Láp számtalan bel- és külföldi turistát vonz, éppen ezért már több mint egy évtizede sikerült megfelelő kezelő gondjára bízni.
  Hargita megyében 2 nemzeti park és 34 különböző nagyságú és védettségű természetvédelmi terület található, amelyek számos, Európában már régen kipusztult növény- és állatfajnak nyújtanak otthont, elég csak a bemutatott láprendszerre vagy a Madarasi Hargita csúcsa körül élő, világviszonylatban is legsűrűbbnek számító medvepopulációra gondolni.
  A kezelő nélküli természetvédelmi területek a természetvédelmi ügynökség felügyelete alá tartoznak mindaddig, amíg nem jelentkezik a megfelelő gondnok. Hargita megyében a napokban járt le a kezelői pályázatok beadásának határideje, és úgy tűnik, ezúttal végre a 7 árva természetvédelmi terület is gazdára lel.

SZERKESZTŐ: SZABÓ ATTILA
OPERATŐR-VÁGÓ: SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>