Jó pityókatermésre számítanak a csíkszéki termelők

  A szokatlanul csapadékos koranyári időjárásnak köszönhetően, több mint egy év szárazság után most érte el a Hargita megyei termőföldek nedvességtartalma az ideális szintet, ezért előreláthatóan jó termés lesz a pityókáról híres Csíkszereda térségben. Idén viszont első alkalommal tízezer hektár alá csökkent a krumpliföldek összterülete Hargita megyében, a csökkenés mértéke csak az elmúlt egy évben meghaladta az ezer hektárt. Idén valamivel több mint 9000 hektáron termesztenek krumplit a Hargita megyeiek, míg tíz éve még közel 15 ezer hektáron termeltek burgonyát

  Jó hatással volt a Hargita megyei mezőgazdaságra a szokatlanul csapadékos kora nyári időjárás: négy napból három általában csapadékos volt, épp ezért mostanra elmúltak a tavalyi rendkívüli szárazság hatásai. Az ötven éve nem tapasztalt aszály után idén jó termést várnak a csíkszéki burgonyatermelők. Szépen fejlődő, ipari feldolgozásra váró pityókáit mutatja Vitos László burgonyatermesztő. Azt mondja, 40 éve, amióta mezőgazdasággal foglalkozik, nem volt olyan rossz évük, mint a tavalyi. Épp ezért társulásuk mintegy 20 hektárral csökkentette a burgonyaföldeket a cukorrépa javára. A Nyerges Mezőgazdasági Társulás mintegy 80 hektáron termeszt étkezési burgonyát, ez a 30 hektár pedig ipari feldolgozásra vár. Jobb években itt hektáronként 30-35 tonna kiváló minőségű krumpli terem, a gabonafélék esetében azonban nem tudják felvenni a versenyt a dél-romániai termelőkkel.

  A szomszédos falu határában, Csíkszentkirály mellett termelő és termeltető épp az időjárást, s a szépen fejlődő krumplit dicséri. Itt mintegy 50 hektáron vetőmagnak való burgonyát termesztenek, többek közt egy magyarországi megrendelő számára is.

  Nem csupán a tavalyi, kirívóan rossz termés miatt döntöttek úgy a Hargita megyei gazdák, hogy idén mintegy ezer hektárral kevesebb krumplit ültetnek a tavalyinál – mondja a megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője. Török Jenő szerint ennek több oka van. Az Unió tagállamaiból sok burgonyát hoznak be az országba, s bár termelni megtanultak a székelyföldiek, a csomagolás, piacra juttatás területén van még mit tanulniuk a helyieknek, hogy a szupermarketekben is fel tudják venni a versenyt az importtal szemben. Míg régebben a Hargita megyei burgonyatermesztő községek szántóföldjeinek egyharmadán krumpli termett, már csak alig több mint 9 ezer hektáron termesztenek krumplit a megye 82 ezer hektáros szántóterületéből.

A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>