Gyöngytyúkpástétommal tör be a piacra

  Színészetet tanult, kipróbálta magát Hollywoodban is a székelyudvarhelyi Baricz Imre Róbert, majd az Egyesült Államokból szülőföldjére hazatérve gyöngytyúkfarmot hozott létre. A fülsiketítően hangos szárnyasokat egymaga kelteti és neveli, a pöttyös tyúkok húsából prémium kategóriás bio gyöngytyúkpástétom készül. A székelyföldi fiatalember gyöngytyúktenyészete kuriózumnak számít nemcsak Erdélyben, de Kelet-Európában is, ugyanakkor a kisvállalkozó hamarosan másoknak is munkahelyeket teremt.

  Keltetőgépét mutatja a Székelyudvarhely melletti Küküllőkeményfalván Baricz Imre Róbert, aki három éve gyöngytyúktenyésztésbe kezdett. 7700 tojás fér egyszerre a pályázati pénzből vásárolt ipari keltetőbe, így évente akár 25 ezer gyöngytyúkcsibe is kikelhet. A falu határában álló gyöngytyúkfarmon, a California Ranch-en óriási hangzavarral fogad a négyszáz szárnyas. Imre Beverly Hillsben töltötte élete egy meghatározó időszakát, s a kis farm elindításához szükséges kezdőtőkét is ott gyűjtötte össze. Mint mondja, nemcsak Romániában, de egész Kelet-Európában kuriózumnak számít a gyöngytyúkfarmja, mert a félvad-szárnyasok tartása nehéz, máig nem sikerült teljesen háziasítani őket. A tenyésztő maga is az egészséges táplálkozás híve, így fontos volt számára, hogy teljesen bio terméket hozzon létre. Mivel a térségben nincs szárnyasokra specializálódott vágóhíd, Imre egy Maros megyei vágópontra szállítja őket. Az engedélyezett vágóhídról aztán egy modern gyárba kerülnek, és ott állítják elő a szintén engedélyezett, fogyasztásra alkalmas, havasi gyöngytyúkpástétomot. Egyelőre csupán kis mennyiséget tud előállítani, különlegességnek számító pástétomát azonban most már nem csupán a székelyföldi üzletlánc, de magyarországi üzletek is elkezdték forgalmazni. Tervei szerint húszezerre növelné Imre a gyöngytyúkállományt, s ezzel együtt munkalehetőséget is teremt néhány embernek. Mint mondja szemeiben nyugodt derűvel, gyöngytyúktenyészetét egymaga találta ki és valósította meg, s másokat is álmaik megvalósítására buzdít.

SZERKESZTŐ-RIPORTER: MAGYARI TEKLA
OPERATŐR-VÁGÓ: SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>