Gombaárusok-gomba módra

  A nyár érkeztével gomba illetve erdeigyümölcs-árusok lepték el a forgalmasabb erdélyi utakat. Korond környékén például lépten-nyomon kínálják az erdő termését az árusok: míg egy kisebb veder keserűgomba mindössze 10 lejbe kerül, a rókagombáért, áfonyáért vagy erdei málnáért akár 50 lejt, azaz mintegy 3500 forintot is kérnek. Bár az erdő termésének értékesítését szigorú törvények szabályozzák Romniában, az útszéli árusok tevékenysége felett évek óta szemet hunynak a hatóságok, a szegény családok többségének ugyanis ez az egyetlen bevételi forrása.
  A hivatalosan működő központok előre megszabott éves mennyiséget gyűjthetnek be minden erdei terményből, gombából például idén Hargita megyében összesen 1400 tonnát. A magánszemélyek által begyűjtött gomba mennyiségét viszont megbecsülni is nagyon nehéz, egyes zónákban nagy intenzitással folyik a gyűjtésük, ami akár az állományt is veszélyeztetheti, bizonyos területekről eltűnhet a gomba, de meg kell említeni a gomba begyűjtésnek a mellékes kárait is: nagyon sokan járják az erdőt, zavarják a vadállományt, sokszor ideiglenes táborhelyeket hoznak létre akár védett területeken is, tüzelnek, stb… és sorolni lehetne tovább a mértéktelen gyűjtés negatív hatásait, a szakemberek szerint ugyanis az erdei gyümölcsök mértéktelen szedése az egyik oka a medvekárok gyarapodásának is, hiszen amellett, hogy zavarják az állatokat, begyűjtik az erdő által kínált táplálékot, a medvék pedig kénytelenek a falvak, termőföldek környékén kutatni eleség után.
  Mivel hivatalos bevizsgálóközpont egy sem működik Hargita megyében a szakemberek arra intenek, hogy csak azt a gombát szedjük le, amelyiket jól ismerjük. Útszéli árusoktól pedig ne vásároljunk, hisz van olyan gomba is, amelyet csupán a termőterület pontos vizsgálata alapján lehet megkülönböztetni a megtévesztésig hasonlító, halálosan mérgező társától.

SZERKESZTŐ: SZABÓ ATTILA
OPERATŐR-VÁGÓ: SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>