Először tartottak levendulafesztivált Erdélyben

  Kecsketejes levendulaszappant, levendulaszörpöt, levendulás eperlekvárt, illatos csokrokat és párnácskákat is vásárolhattak mindazok, akik a Hargita megyei Csekefalvára látogattak, az első romániai Levendulafesztiválra. A családias hangulatú, de annál különlegesebb rendezvényt azzal a céllal hívta életre a helyi unitárius lelkésznő, hogy megismertessék a székelyföldiekkel az illatos, lila virág sokoldalú felhasználását és jótékony hatásait.

 Számos egyéb felhasználása mellett molyirtóként, ruhák és ágynemű illatosítására is használják a lila virágot, melynek tiszteletére idén először rendeztek családias hangulatú fesztivált a Székelykeresztúrhoz közeli, aprócska faluban, Csekefalván. Az első csekefalvi levendulafesztivál egyben szüret is. A helyi unitárius lelkészházaspár ugyanis jelenleg mintegy 80 áras területen termeszt orvosi levendulát, friss és szárított csokrok fomájában értékesítik, komzetikai és gyógyászati célokra használják, ugyanakkor levendula-olajat és -vizet is fognak készíteni. Az illatos, lila virág azonban Székelyföldön még mindig kuriózumnak számít. A nyugtató és sebgyógyító hatásáról is ismert növényt épp ezért is próbálják népszerűsíteni: kecsketejes levendulaszappan, levendulaszörp, illatos csokrok és párnácskák várták a látogatókat. Az érdeklődők ezúttal bejárhatták az ültetvényt, kedvére fotózkodott mindenki a látványos levendulásban, s a legtöbben vittek is haza az illatos virágból. Az első erdélyi levendulafesztiválon újrahasznosító foglalkozások, gyógynövényismertetők várták az érdeklődőket, s a legkisebbek a Levendulatündér meséjét írták és illusztrálták nagy kedvvel.

SZERKESZTŐ-RIPORTER: MAGYARI TEKLA
OPERATŐR-VÁGÓ: SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>