Barlangjukat ünnepelték a homoródalmásiak

 Hidakat építenek, információs anyagokat készítenek, természetvédelmi táborokat rendeznek, illetve felügyelik a turistákat és kempingezőket az Elveszett Világ Természetvédelmi- Turista- és Barlangász Egyesület önkéntesei a páratlan szépségű székelyföldi természetvédelmi területen, a Vargyas-szorosban. Az erdélyi civil szervezet ugyanis az Almási barlang környékének hivatalos gondnoka, s aktívan dolgoznak a mintegy 830 hektáros, országos jelentőségű természetvédelmi terület élővilágának megismertetésén, megőrzésén is. A lenyűgöző Vargyas-szorosba és a homoródalmási Barlangfesztiválra látogattunk.

 Nem sokat látunk, de annál inkább halljuk és érezzük fejünk tetején az elsuhanó denevéreket Erdély legelső feltérképezett barlangjában, az Almási-, vagy más néven Orbán Balázs barlang sötétjében. Itt található ugyanis a Keleti Kárpátok egyik legnagyobb denevértelepe. De a barlanghoz vezető út is gyönyörű és vadregényes. Bár az utóbbi napok esőzései miatt zavarosan hömpölyög most a Vargyas, a máskor kristálytiszta, sziklákkal szabdalt hegyi patak és a szoros így is számos látogatót vonz a természetvédelmi területre.

 A 4 km hosszú sziklaszorosban a Vargyas pataka 4 barlangrendszert alakított ki a jégkorszak közepe óta, s napjainkra 122 barlangot tartanak itt nyilván mintegy 7,5 kilométeres hosszúságban. A helyi mondák szerint vész idején ezek a barlangok nyújtottak menedéket a környék lakosságának.

 A homoródalmási Szabó Gyula Művelődési Házban a Vargyas-szoros Természetvédemi Terület élővilágát bemutató fotókiállítás fogadja a látogatókat. Több mint 44 ritka és veszélyeztetett növényfaj, és számos állat élettere a szoros, medvét, farkast, hiúzt, vidrát és vadmacskát egyaránt találhatunk itt. A Natura 2000-es természetmegőrzési terület gondonka az Elveszett Világ Természetvédelmi-, Turista és Barlangász Egyesület. Az önkéntes alapon működő civil szervezet leginkább a helyiek, a homoródalmásiak és a vargyasiak figyelmét szeretné felhívni közös természeti kincsük jelentőségére. Emellett hidakat építenek, szemetet gyűjtenek, környezet- és természetvédelmi táborokat szerveznek a környékbelieknek, turistaösvényeket építenek és tartanak karban, ugyanakkor felügyelik a térség turizmusát a hosszú távú fenntarthatóság jegyében.

A homoródalmásiak 14 éve minden szeptemberben barlangfesztivált tartanak természeti büszkeségük tiszteletére. Idén az esős idő miatt nem költöztek ki a szorosba, a település művelődési házának udvarán zajlott a kétnapos mulatság.

SZERKESZTŐ-RIPORTER: MAGYARI TEKLA
OPERATŐR-VÁGÓ: SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>