Balánbánya a múlt árnyékában

A Hargita megyei Balánbánya egykor Románia egyik legnagyobb rézbányászati lelőhelye volt, s bár a bányát 2006-ban bezárták, a város még mindig nem tud szabadulni a múlt sötét árnyékától. Romániában közel sem élvez elsőbbséget a környezet védelme, az egykori bányák környezetromboló maradványainak eltakarítására sem fordítanak kellő figyelmet – és akkor még finoman fogalmaztunk.

Elhagyott bányaépületek, romok, vörösen csordogáló vizek és több hektárnyi meddő terület jelzi, Balánbányán bőven van még tennivaló, noha az egykori rézbánya évek óta nem üzemel. Pedig a környék gyönyörű, kiváló turisztikai célpont lehetne: nem messze a Nagyhagymás, az Egyeskő, gazdag fenyőerdőkkel díszítve, több nagy folyó, egyebek mellett az Olt és a Maros forrásvidéke is a térségben található.

Bár a bánya környezetromboló maradékainak eltakarítása a szakminisztérium forrásaiból kellene történjen, az elmúlt időben nem érkezett pénz a meddőhányók és derítők újra támfalazására, s a víztisztító állomás kiépítése is várat magára. A legsürgősebb azonban a Csíkszendomokos határában található 4-es számú derítő helyzetének a megoldása lenne. Ugyanakkor a tisztítatlan bányavizek is gondot jelentek, az Olt szennyezett szakaszán nem élnek meg a halak.

A környezeti hatások mellett azonban egyéb nehézségekkel is meg kell küzdeniük az itt élőknek: a bánya bezárását hatalmas mértékű munkanélküliség követte. Az egykor 16 000 lakost számláló település lélekszáma 7000-re csökkent, s munkalehetőség híján rengetegen kényszerültek külföldre. Néhányan az itt maradottak közül az egykori bányaüzem beton oszlopait törik, vasat, fémet keresve az értékesítésre.

Románia vállalta, hogy elvégzi a bányák bezárása utáni kötelező munkálatokat, egy ideje pedig törvény is kötelezi a kitermelőket, hogy bizonyos összegeket még működésük idején tegyenek félre a környezet helyreállítására. A valóság azonban egyelőre teljesen más képet mutat, nemcsak Balánbányán, de több egykori bányavárosban is. Az azonban elgondolkodtató, hogy több mint hatvan évvel a település bányavárossá fejlesztése után is mennyire beárnyékolja Balánbánya jelenét az egykori bányaüzem…

KÉSZÍTETTE: MAGYARI TEKLA, SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>