Az új hulladékgazdálkodási törvény

Az “újrahasznosítás társadalma” szlogent és alapelvet követve állították össze a román honatyák az új hulladékgazdálkodási törvényt. A jogszabály igyekszik befolyásolni és ellenőrizni a hulladéktermelőket, intézményeket, önkormányzatokat, hulladékgazdálkodási cégeket annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb szemét jusson a lerakóba. Romániában jelenleg mindössze 7 százalékra tehető az újrahasznosított szemét mennyisége.
2020-ig Románia köteles a jelenlegi mintegy 7 százalékról 50 százalékra növelni az újrahasznosított hulladék mennyiségét. Ennek érdekében az elmúlt években 139 elavult szeméttelepet számoltak fel, 2015-ig, az Unió által megszabott legvégső határidőig pedig újabb 101 hulladéktárolót kell bezárni az országban. Az újonnan létesített modern szeméttelepeken a tárolás helyett az újrahasznosításra esik a hangsúly.

ANTAL ISTVÁN, PARLAMENTI KÉPVISELŐ, RMDSZ:
– Nagyon sok megye az elmúlt 2-3 esztendőben európai pályázatokon keresztül már megyei szinten modernizálta ezt a tevékenységet, épp itt, nálunk, Hargita megyében is, végre, 4 éves vita után, de most már megszületett a szerződés, és a megye szinten felépül az a modern hulladéktározó, amely minden igénynek megfelel.

A nemrég megjelent 211-es hulladékgazdálkodási törvény a 2008-as E.U. direktíva romániai alkalmazása, amely bevezeti a gyártók, hulladéktermelők, önkormányzatok, hulladékgazdálkodási cégek felelősségét. Magyarul, aki nem gyűjt szelektíven, büntethető.

ANTAL ISTVÁN, PARLAMENTI KÉPVISELŐ, RMDSZ:
– Az idén indul be az a folyamat, ami most már sokkal szigorúbban kezeli a törvényt be nem tartókat. Ez elsősorban a nagyobb mennyiségű hulladékot termelő cégekre érvényes, de általában a lakosságra is.

A szakemberek szerint az ipari szemét esetében, ami az ország hulladéktermelésének legnagyobb szeletét adja, az új törvény gyökeres változásokat érhet el, hiszen az értékesítés nem csak felelőssége, de érdeke is a termelőnek. Ráadásul a felvevő piac is adott már, 2 éve ugyanis a jelentősebb cementgyárak modernizálták termelési vonalukat, s mára már 200 különböző hulladékfrakciót képesek üzemanyagként hasznosítani. A Környezetvédelmi Alap támogatásával ugyanakkor egyre több egyházi-, oktatási- és közintézményt látnak el biomasszával működő kazánnal.

ANTAL ISTVÁN, PARLAMENTI KÉPVISELŐ, RMDSZ:
– 2012. évben országos szinten, lebontva itt, a mi környezetünkben is, egy jó pár olyan fogyasztó jelenik meg, amelyikre érdemes figyelni mindazoknak, akik most, ebben az esetben olyan hulladékkal rendelkeznek, ami biomasszának minősül, mert lesz lehetőség, ahova értékesíteni.

Sokkal problémásabb viszont a helyzet a háztartási hulladékkal. Itt ugyanis leginkább mentalitásváltásra van szükség. Székelyudvarhelyen két évvel ezelőtt jelentek meg a papír, PET-palack és üveg szelektív gyűjtésére alkalmas kukák.

TÓTH LÁSZLÓ, ÜGYVEZETŐ, HULLADÉKGAZDÁLKODÓ CÉG, SZÉKELYUDVARHELY:
- Azok a magánszemélyek, akik a szívügyüknek tartják, azok most, jelenleg is szelektíven gyűjthetnek, illetve megvan rá a lehetőség. A törvény konkrétan 4 frakcióra tér ki, tehát a papír, műanyag, az üveg és a fém frakciókra tér ki, ezeknek a gyűjtése most is megoldott.

A lehetőség tehát már ma is adott, ám – amint azt a konténerek behavazott szája jelzi – nemigen élnek vele.

A háztartási szemét nagy része továbbra is ömlesztve kerül a kukákba, amelyek nem csak a verebek számára biztosítják a téli túlélést.

RIPORTER: – Mit szoktatok találni?
GUBERÁLÓ: – Csak száraz kenyeret.
RIPORTER: – És mire használjátok?
GUBERÁLÓ: – Disznyónak.
RIPORTER: – Aha, tehát ezzel etetitek otthon a disznókat.

A Zöld Tref Egyesület már 3. éve mőködteti kormánytámogatással Zöld Iskola elnevezésű projektjét, melynek révén a környezetvédelmi nevelés mellett, szeletív hulladékgyűjtésre szoktatják az általános iskolásokat. Mára már 45 tanintézményben vannak jelen.

SENESTYÉN KINGA, ELNÖK, ZÖLD TREF EGYESÜLET:
- Három éve zajlik a Zöldiskola-program, és eddig összesen 115 ezer kilogramm szelektív hulladék gyűlt össze. Csoportonként változik, hogy melyik iskola mennyit gyűjt, de hogyha számban, összegben mérjük, akkor van olyan is, hogy egy csoport egy év alatt magának 1500-2000 lejt gyűjt össze (100-150 ezer forint) szelektív hulladékból. Ez nagyon jól jön nekik, mert osztálypénznek, egy kiránduláshoz, bármire fel tudják használni, ami az iskolai tevékenységhez szükséges.

Sebestyén Kinga szerint, mivel a gyerekek munkájának kézzel fogható haszna is van, legtöbbjük otthon is szelektíven gyűjti a szemetet, sőt szüleit is rávezeti erre.

Az új törvény értelmében a szeletkív hulladékgyűjtés nem csupán lehetősége a lakosságnak, hanem bírságolható kötelezettsége is.

TÓTH LÁSZLÓ, ÜGYVEZETŐ, SZÉKELYUDVARHELY:
- Már az nagy előrelépés lesz, hogyha cégek esetében ennek a törvénynek a betartatása megtörténik, magánszemélyek esetében egy nagyon erős mentalitásváltásra van szükség, illetve hát sok év munkájára van szükség az önkormányzatok, a központi hatóság illetve az újrahasznosító cégek részéről is.

Udvarhelyszéken az országos alig 7 százalékos átlaggal szemben jelenleg mintegy 16 százalékra tehető az újrahasznosított hulladék mennyisége, ami így is jócskán elmarad az 50 százalékos uniós átlagtól, hogy ne az éllovas Hollandiát említsük, ahol ez az arány 90 százalék. Az évtized végére Romániának meg kell nyolcszoroznia az újrahasznosított hulladék mennyiségét. Bár az új hulladékgazdálkodási törvény szolid keretet biztosít a fejlődésre, a szakemberek szerint kicsi az esély arra, hogy az elkövetkező nyolc évben évi 7 százalékkal tudja növelni az ország a szemétből származó másodnyersanyag mennyiségét.

A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>