A világ legjobb föld alatti helyén jártunk

Fülöp-szigeteki, brazíliai és Új-zélandi látványosságokat is megelőzve, első helyen szerepel a tordai sóbánya az amerikai Business Insider magazin nemrég közzétett listáján, amely a világ leglátványosabb föld alatti helyeit rangsorolja. Korábban a világ leghihetetlenebb 25 helye közé választották be az erdélyi bányát. A 7 millió euróból felújított tordai sóbányában 1932 óta nem zajlik már sókitermelés, 1992-től azonban múzeumként, kezelőközpontként, és az utóbbi években szabadidőközpontként használják.

45 négyzetkilométeren terjed el, és 1200 méter a legmélyebb pontja. Tordán több mint 38 750 millió tonna só vár kitermelésre, ez mintegy száz évre elegendő lenne a föld lakosságának – ismerteti a tordai sóbánya fontosabb tudnivalóit, a bánya idegenvezetője, Lovász Attila. Hosszú folyosókon és lépcsőkön ereszkedünk lejjebb és lejjebb, benézünk a kezelő terembe, láthatjuk az 1881-ben készült kiemelő szerkezetet, amivel 100 méteres mélységből, lovak segítségével hozták fel a sót, megnézzük a bánya házi oltárát és a visszhangok tárnájába is bekiabálunk.

Az igazi látványosságok azonban a Rudolf tárnánál fogadnak: lélegzetelállító mélységek és magasságok a föld gyomrában, panorámalift és óriáskerék is helyett kapott a tordai sóbányában. Ugyanakkor a tárnák hatalmas méretei, illetve a föld alatti csónakázó tó is olyan kuriózum, ami miatt az amerikai magazin is felfigyelt az erdélyi bányára.

Emellett a föld gyomrában minigolf-, asztaltenisz, billiárd és bowlingpálya is helyett kapott, hogy a gyógyulni vágyóknak a kezelés ideje alatt se kelljen unatkozni. Az erőteljesen sós levegő ugyanis jó hatással van a légúti problémákra, s egyes allergiás bántalmakra is. Az 1992-es nyitás óta több mint 2 millió, tavaly pedig mintegy 365 ezer turista volt kíváncsi a tordai látványosságra. Olyan nap is akadt, amikor ötezernél is többen mentek le a föld gyomrába.

Videóklipek, filmek is készültek már a tordai bányában, s a jó akusztika miatt gyakran koncerteket is tartanak itt. Ugyanakkor a bánya üzemeltetője, a tordai önkormányzat nem állt le a fejlesztéssel, a jövőre nézve további terveik vannak a szolgáltatások bővítésére: hamarosan egy újabb látogatható tárna, szálloda és wellness-központ is várja a bányába látogatókat.

KÉSZÍTETTE: MAGYARI TEKLA, SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>