Szenvedélye a jelvény

  Húsz éve nem múló szenvedély és türelmes, aprólékos rendszerezés eredménye az, hogy a székelyudvarhelyi Gergely Lászlónak mintegy húszezer darabból álló jelvénygyűjteménye van. A székelyföldi fiatalember még édesapjától örökölte gyűjteménye első darabjait, mára azonban az egyik legnagyobb romániai gyűjtőnek számít. Egyebek melett lovas- és boxszövetségek, kézilabda és hoki klubok kitűzői is megfordulnak László kezében, talán nincs olyan ország a világon, ahonnan már ne lenne valamilyen darabja a gyűjteményben. Kedvencei azonban a Magyar Olimpiai Bizottság jelvényei, valamint minden, ami foci.

  Brit futballklubok autogrammkártyáit gyűjtötte először gyerekként László, majd észak-európai csapatoktól is kért apróbb ereklyéket, s így kerültek hozzá az első sportjelvények. Ezekkel, és édesapja kisebb jelvénygyűjteményével vette kezdetét a két évtizede tartó gyűjtőszenvedély. Amelyik aprócska szigeten van két kapu és egy labda, annak már van futball szövetsége is – magyarázza tréfásan László, így Kiribati, a Shetland szigetek, vagy éppen Abházia labdarúgóinak jelvénye is megvan neki.

  Mint meséli a szenvedélyes jelvénygyűjtő, több százezres címadatbázisa van, ahová módszeresen küld jelvénykérő íméleket, s bár csak leveleinek elenyésző hányadára kap választ, úgyis napról napra gyarapszik a gyűjteménye. Amerikai vagy kínai gyűjtőkkel szinte lehetetlen felvenni versenyt, azokkal, akik egy olimpiai városban élnek, pláne – magyarázza Laci. Hiszen egy-egy Olimpia alatt a helyszínen sportjelvények ezrei gyűjthetőek össze. Épp ezért nagy vágya, hogy egyszer kijusson egy olimpiai faluba. A számára különösebben nem fontos daraboktól egy-egy börzén megválik, ám vannak olyan jelvénytáblái is, amelyeket semmi pénzért nem adna el.

  London, Tokio, Helsinki, Mexikó, Los Angeles – mutatja kedvenceit, a Magyar Olimpiai Bizottság jelvényeit. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság budapesti kongresszusára kiadott jelvény is megvan – büszkélkedik a különlegességgel László. Szingapúr, Izrael, Banglades, Ázsiai Boxföderáció, monacoi, iraki box szövetség, Algéria, Fülöp-Szigetek – mutat csak néhány érdekességet a sok ezer közül.

  140 Olimpiai Bizottság jelvénye – veszi elő a legértékesebb tábláját Laci. Mint mondja, összeségében a gyűjtemény árából talán két autót is vásárolhatna, de egyelőre biztos, hogy nem teszi. Mi több, már a következő generációra is gondol, s kislánya számára az állatokat gyűjtögeti. Természetesen jelvényen.

Szerkesztő-riporter: Magyari Tekla
Operatőr-vágó: Simó Csaba
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>