Székelyderzs freskói, ahogy feltárójuk sem láthatta

  Befejeződött a székelyderzsi unitárius vártemplom középkori falképeinek restaurálása.
A közel háromhónapnyi munka nyomán az 1419-ben festett Szent László legenda illetve Szent Mihály ábrázolás régi-új pompájában ragyog, feltárójuk, Huszka József sem láthatta ilyen színgazdagnak a 19. század végén. A restaurálási munka folyamán ugyanakkor arra is fény derült, hogy a templom külső része is festett volt, a szakemberek ezért tavasszal tovább folytatják a munkát.

  A székelyderzsi unitárius vártempolm egyike annak a tucatnyi erdélyi erődített templonak, amely a világörökség részét képezi, ám a szász erődtemplomokkal ellentétben nemcsak műemlék, hanem mindmáig élő imahely. Ugyanakkor, amellett hogy templomként szolgál, gabona-, sőt, szalonnatárolásra is használják.
Az alapjaiban feltehetően a 13. században épült templomot minden valószínűség szerint 1568, vagyis a tordai országgyűlés által kihirdetett vallásszabadság-törvény óta unitárius felekezet látogatja, ám falképei mindmáig őrzik középkori, katolikus jellegét.

  Közel 3 hónapos munka után mára eleven színekben ragyognak a freskók. A Norvég Alap támogatásával a restaurátorok nemcsak a Huszka József által, 1887-ben feltárt Szent László legendát, a Szent Mihály- illetve a 3 püspökszent ábrázolást restaurálták, de az 1300-as évekből származó falképtöredékek nagy részét is. A restaurátorok csak azokat a részleteket tették láthatóvá, amelyek teljes bizonyossággal rekonstruálhatóak. Ugyanakkor a különböző retusálási technikáknak köszönhetően a laikus szem számára is egyértelműen megkülönböztethető a falképek középkori része a restaurátorok kiegészítéseitől.

  A belső munkálatok mellett évek óta folyik az épület külső felújítása is, a kerítőfal, a bástyák cserepezése, padolása már elkészült, s teljesen megújult a templomtorony is. A restaurátorok feltáró munkája során ugyanakkor az is beigazolódott, hogy a templom külső hajófalai is teljesen ki voltak festve. A tervek szerint jövőre néhány töredéket ezekből is megtekinthetünk majd.

Szerkesztő: SZABÓ ATTILA
Operatőr: SIMÓ CSABA, NAGY ZOLTÁN
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>