Rekord sókitermelés – siralmas turisztikai helyzet Parajdon

  Rekord mennyiségű ipari só került a felszínre tavaly a parajdi sóbányából. A kitermelt sómennyiség megközelíti a 200 ezer tonnát, ami a 2012-es össztermelésnek közel a duplája. A parajdi só a tél folyamán mintegy fele-fele arányban kerül majd a romániai illetve a magyarországi utakra. A sókitermeléssel ellentétben azonban turisztikai szempontból minden idők leggyengébb idényét zárták idén Sóvidéken.

  A parajdi sóbányába évente szinte félmillió gyógyulni vágyó érkezik Európa minden szegletéből. Asztmás, reumás illetve allergiás megbetegedésekre egyaránt ajánlott az itteni magas sótartalmú levegő.
  A turisztikai szintet a bánya legrégibb, a felszínhez legközelebb eső tárnáiban rendezték be. Az egyik ablakból a legősibb tárna is megtekinthető.
  A látogatható szint azonban a parajdi sóbánya 2 százalékát sem teszi ki, a mélyben mintegy 10 termelési szinten a nap 24 órájában közel kétszáz bányász váltja egymást. A tavalyi össztermelés mintegy 200 ezer tonna só. Hasonló teljesítményre utoljára a kommunizmust követő években volt példa.
  A bányaiparral ellentétben azonban minden idők leggyengébb turisztikai idényét zárták idén Parajdon. Pedig a sóbányát újra rekord számú, mintegy félmillió turista kereste fel, a gyógyfürdő azonban felújítás miatt már második éve nem üzemel, ezért a legtöbben a wellness-lehetőségekben bővelkedő közeli Szovátán szállnak meg. 2011 végén egy fedett gyógyfürdő is épült Parajdon, ám a hosszas engedélyeztetési folyamat következtében még mindig nem nem sikerült megnyitni a látogatók előtt. Bokor Sándor polgármester reményei szerint, hamarosan megérkezik a fedett gyógyfürdő megnyitásához szükséges legutolsó engedély is, s idén megnyílik végre a modern komplexum. A sóbánya ügykezelése alatt álló strandon pedig nagy erővel folyik a munka, a tervek szerint idén itt is nyílhatnak a kapuk, a felújított fürdők pedig minden bizonnyal visszacsalogatják majd a turistákat a parajdi panziókba.

SZERKESZTŐ: SZABÓ ATTILA
OPERATŐR-VÁGÓ: SIMÓ CSABA
A honlapon megjelenő videókat az MTVA megbízásából az Aves-média készítette
az M1 illetve a Duna TV számára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>