Szabad a préda

 

  A vadászati törvény legújabb módosítása szerint – indokolt esetben – engedélyezett a selejtezés a vadrezervátumokban

Románia az európai vadvilág egyik legutolsó fellegvára, habár erdőségeink összterülete az uniós átlagot sem éri el. Az elmúlt évtizedekben azonban a meglévő rengetegek is igencsak meggyérültek, a vadpopuláció élettere pedig évről évre szűkül. Nem csoda tehát, hogy az éves vadszámlálás alkalmával egyre könnyebb igazolni a szigorúan védett ragadozók túlszaporulatát. A Berni Egyezmény értelmében ugyanis Európa területén nem vadászható a medve, a farkas, a hiúz vagy a vadmacska, kivéve, ha jelentős mértékű túlszaporulat fenyeget. A kontinens nagy részén könnyedén be is tartható a törvény, hiszen egyetlen nagyragadozó sem kószál már szabadon, a legtöbb országban ugyanis emberöltőkkel ezelőtt ejtették el az utolsó példányokat. Romániában azonban napjainkban is jelentős bevételi forrásnak számít a szigorúan védett fajok vadászata.

 

Korodi Attila, román környezetvédelmi miniszter:
 - Ez év folyamán volt egy olyan parlamenti kezdeményezés, ami teljesen szabaddá akarta tenni a vadászatot a nemzeti parkokban, és erre reagálva a civil szervezetekkel együtt a környezetvédelmi minisztérium az államelnökhöz fordult, s kérte ennek a törvénynek a visszafordítását a parlamentbe. Ez megtörtént, utána elkezdődtek a szakmai egyeztetések. A mi álláspontunk egyértelmű volt: csak akkor lehet egy nemzeti park életébe beavatkozni, ha ezt állategészségügyi okok miatt kell megtenni, vagy akkor, ha egy állomány annyira túlnőtte magát, hogy veszélyezteti más fajoknak az élővilágát, az életterét. 
Azaz amennyiben túlszaporulat fenyeget. Ezt a kiskaput nyitogatja a Berni egyezmény óta a romániai vadásztársulatok többsége, s a túlszaporulat képzetét fenntartva bővíti évről évre a nemzetközileg védett ragadozók kilövési keretét. A természetvédők szerint a vadásztörvény legújabb módosításának következtében a nemzeti parkokban is hasonlóvá válhat a helyzet.
Korodi Attila, román környezetvédelmi miniszter:
- A Duna-delta jelen pillanatban az a hely, ahol adataink szerint esetleg beavatkozás lehet, mert a Balkán félszigetről érkező sakálpopulációk egyre inkább elterjedtek a Duna-deltában, és ezek a madarak fészkeire nagyon károsak. Ugyanúgy a Duna-deltában a vaddisznó is  kárt okozhat, de ezt követjük, monitorizáljuk, és – hogyha szükséges – akkor kérhetünk beavatkozást.
A természetvédő szervezetek szerint azonban a legjelentősebb nemzeti parkokban, mint például a Retyezát vagy a Duna-delta egyáltalán nincs szükség külső beavatkozásra. Tőke István, államtitkár szerint a vadászati törvény jelen formája a legelfogadhatóbb kompromisszum a vadászok és a természetvédők között
Tőke István, államtitkár, Román Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium:
 - A vadászati törvény igen sok polemikát szült az utóbbi időben, és ennek az oka sokszor az volt, hogy akik róla beszéltek nem igazából tudták, hogy miről is van szó, mivel annyi verzió volt már, hogy tényleg – egy adott pillanatban – én sem tudtam már, hogy miről beszélünk.
 Mindezek ellenére Tőke István állítja: áttekinthető a törvény, ami – véleménye szerint – egyértelműen garantálja, hogy kizárólag indokolt esetben történjen selejtezés a nemzeti parkokban.
Tőke István, államtitkár, Román Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium:
- A nemzeti perkokban gyakorlatilag nem szabad vadászni, de amennyiben a védett terület vezetősége illetve tudományos tanácsa kérelmezi bizonyos fajok ritkítását, túlszaporulat vagy valamilyen terjedő fertőzés okán, akkor a helyi vadásztársulat tagjai, aki amúgy nem vadászhatnak a védett övezetben, ki fogják lőni a rezervátum bioszféráját veszélyeztető példányokat. Ez nem képez vadászatot.
Na, ezt már talán önök sem értik: amennyiben tehát nemzeti parkban ejtünk el fegyverrel vadakat, nem is számít vadászatnak… 

Lassan beköszönt a tél. A madárpopuláció jelentős része már délre költözött, számos faj azonban – az evolúció fintora folytán – itt kénytelen átvészelni a zord időjárást. A ragadozók számára is igencsak megcsappan a zsákmány, ígyhát a mínuszok mellett az éhhalállal is nap mint nap meg kell küzdeniük. A természet tehát minden évben elvégzi a szükséges szelekciót. A nemzeti parkokban is…

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>