Országos környezetvédelmi probléma megoldása

A Kárpátok hegységeiből kitermelt és feldolgozott fenyőkből évente kb. egymillió köbméter fűrészpor keletkezett, szennyezve a Festői völgyeket. Ez a probléma már nem csak a környezetvédőknek okozott fejtörést, hanem a tudományos kutatók is felfigyeltek rá.

A REC első, országos szintű környezetvédelmi problémák megoldására kiirt pályázatának 3 győztese között volt a Rhododendron Környezetvédelmi Szervezet is. November 5. és 7. között, Szovátán, bemutattuk szabadalmazási folyamatban levő találmányunkat: a fenyőfűrészpor komposztálását. Bemutatónk szaktanácsadással volt egybekötve. Az ország minden sarkából voltak jelen meghívottak különböző civil szervezetektől: Gyulafehérvárról, Nagyváradról, Besztercéről, Csíkszeredából, Brassóból, Suceava-ról, Piatra-Neamtról, Kolozsvárról, Bukarestből, Marosvásárhelyről, de a Román Akadémia, és a Környezetvédelmi Minisztérium küldöttei mellett a Maros megyei Környezetvédelmi Hivatal igazgatója Stefanescu Danut úr is képviseltette magát.
Tavasszal a Rhododendron, a szovátai polgármesteri hivatallal közösen 500 köbméter fűrészpor komposztálását indította el, Rodica Grosu- az Országos Fafeldolgozó Intézet tudományos munkatársa- és Ábrán Péter irányítása alatt. A kísérletek a helybéli fafeldolgozó üzemnél és egy magánfarmon történtek.
A komposztágyba a fűrészporon kívül híg trágya vagy szennyvíziszap, faszénből származó hamu és a cellulózt lebontó baktériumtelep került. A komposztáló halmokat a parajdi sóbánya, illetve az SETTPL gépei forgatták, a helybéli tűzoltó-alakulat önkéntesei pedig öntözték.
A bemutatón neves szakemberek, tudományos kutatók vizsgálták a komposztálás eredményét. Dumitru Mihai akadémikus, a Pedológiai és Agrokémiai Kutatóintézet vezérigazgatója méltatta az eljárást és felhívta a környezetvédelmi ügynökségek vezetőinek figyelmét, hogy kötelezzék a fűrészüzemeket hulladékkomposztálásra. E módszerrel megoldható a fűrészpor és a szennyvíz-iszap újrahasznosítása. A Szovátán előállított komposztanyagból 350 köbmétert a szovátai Cserepes-tetőn levő legelő feljavítására fognak felhasználni, úgyszintén a kendi környezetkímélő mezőgazdasági farmon 50 köbméternyit használnak majd fel. Tervbe vettük, hogy a Kelemen-havasok gerincén a Román Negoit letaroló kénbánya meddő kőzetét ezzel a komposztanyaggal 0,5 ha-on, kísérletként termővé tegyük, majd gyalogfenyő csemetéket telepítünk.
A RHODODENDRON megtalálta a megoldást egy országos gond orvoslására és a komposztálásról általában könyvet írtak. E könyvet szervezetünk az érdeklődőknek ajánlja, megtaláljátok benne a komposztálás alapismerteit.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>