A fenyőpereszke (Tricholoma terreum) a magyar néphagyományban

 

 

 

 

  A fenyõpereszke vagy rákízû pereszke nálunk szeptembertõl akár december közepéig is terem, kizárólag fenyõ közelében. Nagy mennyiségben szedhetõ apró és közepes termetû, ízletes,  ehetõ gomba. Gyakran kúpos, szürkés, feketés vagy piszkosbarna színû a kalapja, mely mikor szétterül meg is repedezhet, behasadozhat, felülete szálas, esetleg finoman pikkelyes. Lemezei felkanyarodók, elég ritkán állnak, szürkések, fehéresek. Tönkje karcsú, fehéres szürkés, egyenletes vastagságú, 3-6 cm magas és 0,8-1,5 cm vastag.
Húsa a kalapban törékeny, fehéres, szürkés. Íze s szaga nem jellegzetes.

 Összetéveszthetõ a mérgezõ párducpereszkével, mely nagyobb termetû, vaskosabb és nagyon ritka Erdélyben.
A következõ helyekrõl kerültek elõ eddig népi nevei (azokon a  vidékeken, ahol ismerete nem általános, feltüntetjük a helység nevét is): Baranya, Darány: fenyõalja, fenyõpereszke, Háromszék, Sepsikõröspatak: fenyõpeszterge, Õrség: hógomba, szegénygomba (ez a neve sárguló változatának is!), Sóvidék, Parajd: ? fenyõalja, Szombathely és környéke:

szürke pereszke (ugyanez a neve a szürke tölcsérpereszkének -Clitocybe nebularis-).
A magyarságnál – s feltételezhetõen más népeknél is – valószínûleg csak az utóbbi idõben kezdett a nép körében is egyre ismertebbé válni. Népi nevei viszonylag új keletûeknek tekinthetõk, ám például az Õrségben régóta népszerû és fogyasztott gomba (sárguló változata is, a sárguló pereszke, Tricholoma scalpturatum), s ez az egyetlen tájegységünk, ahol a fenyõpereszke a centrális (általánosan ismert és kedvelt) gombák közé tartozik.
Szárításáról csak az Õrségbõl van adatunk (Kardos 1943: 18), ugyanitt fõleg pörköltbe, tokányba, paprikásba teszik, de tojással is meg szokták készíteni.

Sokféleképpen elkészíthetõ, kitûnõ gomba, számos receptet találhatunk Veress Magda Gombáskönyvében. (1982: 190).

Irodalom:

Albert László-Locsmándi Csaba-Vasas Gizella 1995 Ismerjük fel a gombákat! Gabo, Budapest
Kardos László  1943 Az Õrség népi táplálkozása. A Magyar Nép és Tájismeret Könyvtára, Budapest
Veress Magda 1982 Gombáskönyv. Kriterion, Bukarest

 

One Response to A fenyőpereszke (Tricholoma terreum) a magyar néphagyományban

  1. This is precisely the important information I’d been searching for. Incredible blog. Very inspirational! Your posts are so good and also detailed. The links you come with are also very beneficial as well. Many thanks :)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>