Melegházak Székelykeresztúron

Székelykeresztúron a nyolcvanas években a palántahajtató házak 214 embernek biztosítottak állandó munkát. 1500 tonna jó minőségű zöldséget termeltek itt évente, melynek nagy részét Németországba, Ausztriába és az akkori Csehszlovákiába exportálták. Mára azonban csontvázakként sorakoznak a város határában a százával elhagyott üvegházak. Bár igény lenne rá, Székelyföldön jelenleg egyetlen nagy mennyiségben termelő üvegháztelep sincsen. Mindeközben Románia tonnaszámra importálja a génkezelt zöldségeket.

Spanyol paradicsom, holland hagyma, kínai fokhagyma és bab, belga paprika, brazil saláta. Csak néhány példa a székelyfölödön tonnaszámra kapható import zöldségekből.

MURVAI ISTVÁN, AGRÁRNÉRNÖK, SZÉKELYKERESZTÚR:
Nagyon megéri zöldséget termeszteni, ez egyszer biztos! Van is kereslet a zöldségekre, úgy a paradicsomra, paprikára, szóval abszolút mindenféle zöldségre, spenót, saláta, zöldhagyma, retek, minden. Nagyon, nagyon megéri termelni. Viszont termelni ilyen körülmények között nem lehet.

MURVAI ISTVÁN, AGRÁRNÉRNÖK, SZÉKELYKERESZTÚR:
- A nyolcvanas évek elején kezdtük építeni. Már ahogy szokták mondani, az első buldózernyom óta itt dolgozom.

Székelykeresztúr határában a 80-as években Románia 3. legjelentősebb melegháztelepe működött, 214 ember dolgozott itt, a létesítmény saját kazánházzal, öntözőberendezéssel volt ellátva. Évi 1500 tonna jó minőségű zöldséget gyüjtöttek be.

MURVAI ISTVÁN, AGRÁRNÉRNÖK, SZÉKELYKERESZTÚR:
Exportra is termeltünk, Ausztriába, Németországba, Csehországba, az akkori Csehszlovákiába, és emellett a megyének láttuk el a szükséges zöldséggel való ellátást.

Mára azonban szélrágta csontvázként sorakoznak a gazban az egykoron virágzó üvegházak.

MURVAI ISTVÁN, AGRÁRNÉRNÖK, SZÉKELYKERESZTÚR:
- Ami egyszer a földön fölül van, az minden az enyém, a földterület az embereké.

Foglalja össze tömören Murvai István az áldatlan helyzet okát. A rendszerváltozást követően megvásárolta ugyan a mezőgazdasági létesítményt, ám egy későbbi helyhatósági határozat visszaszolgáltatta a földterületeket a jogos örökösöknek.

MURVAI ISTVÁN, AGRÁRNÉRNÖK, SZÉKELYKERESZTÚR:
- Százezer eurót kérnek tőlem, hogy megvásároljam hektáronként.

E.N.
- Hány hektárról beszélünk?
MURVAI ISTVÁN, AGRÁRNÉRNÖK, SZÉKELYKERESZTÚR:
- 4 és fél hektár területről van szó, szóval ez egy… ez egy aberáció.

Bár az év elején 60 üvegházban folyt még termelés, jelenleg semmilyen tevékenység nem zajlik itt. Félbe szakadt traktorok, rozsdaette mezőgadasági gépek őrzik a gazdaság virágkorának emlékét. Ez a Volga, az egykori igazgatói autó több mint egy évtizede egy helyben áll.

MURVAI ISTVÁN, AGRÁRNÉRNÖK, SZÉKELYKERESZTÚR:
- Itt nem marad más hátra, minthogy ezeket az üvegházakat elköltöztessem innen, és a saját területemen akkor már tudom modernizálni őket, úgy felépíteni, hogy megfeleljenek a mostani követelményeknek.

Székelykeresztúr szomszédságában, Nagygalambfalván mindössze 10 ár területen gazdálkodik üvegházaiban Gábor Péter. Jelenleg spenót fejlődik a meleg fóliatakaró alatt, az igazi munka azonban január végén, február elején kezdődik. A spenót betakarítása után retket, zöldhagymát, majd paradicsomot, uborkát, paprikát termelnek.

GÁBOR PÉTER, TERMELŐ, NAGYGALAMBFALVA:
- Habár minőségben lehet, ha nem olyan, de ízben, ízben verjük a nyugatit. Hát, az biztos!

Gábor Péter nem tud annyi zöldséget termelni két üvegházban, hogy ne lehessen értékesíteni a székelyudvarhelyi piacon. Jövedelme nagy részét visszafordítja vállalkozásába, amely így is jelentős kiegészítő keresetet nyújt. Modern öntözőberendezéssel elátott melegházait továbbra is bővíteni, fejleszteni szeretné.

GÁBOR PÉTER, TERMELŐ, NAGYGALAMBFALVA:
- Lehet, hogyha nagyobban csinálná az ember, akkor meg tudna élni. Lehet. Csak lehet, ha nagyobb, akkor már a minőség róvására megy.

Székelyföld egyetlen helyi tulajdonú üzletláncában az őszi szezon lejártával a környéken termelt zöldséget lassan felváltja az import termék.

GÖNCZI DEZSŐ, MARKETINGFELELŐS, SZÉKELYUDVARHELY:
- Vásárlóink keresik a helyi zöldséget, gyümölcsöt, így szezonban, amikor 70-80 százaléka a kínálatunknak az országon belülről származik, ez meglátszik a forgalmunkon is. Ilyenkor, amikor a citrusfélék felváltják a kínálatot, ilyenkor, akarva, akaratlanul, import áruval szolgáljuk a vásárlóinkat.

Felvevő piac lenne tehát a helyben termelt melegházi zöldségekre, ám nagybani temeléssel egyelőre a környéken senki nem foglalkozik.

GÖNCZI DEZSŐ, MARKETINGFELELŐS, SZÉKELYUDVARHELY:
- Hogyha gondolkodik bárki abban, hogy üvegházat létesítsen, akár még a finanszírozásban is, megkereshet, hogy elején az elindításhoz segíthessünk, mert nagyon fontos az, hogy helyi zöldséget, gyümölcsöt árusítsunk a vásárlóinknak.

Jelenleg ez az árva paradicsom jelzi, hogy egykoron nem csak gaz nőtt Székelykeresztúr határában. Murvai mérnök a széltépázta üvegházak elköltöztetését tervezi. Akkor talán újra megjelennek majd az áruházakban a helyben termelt melegházas zöldségek is.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>