Erdélyi Nimród Szerkesztőségi Találkozó

Nagyot dobbant a szívem, amikor megtudtam, hogy minden  munkatársunk elfogadta a meghívást a találkozóra. S bár határtalan örömmel töltött el a hír, az órák teltével egyre kisebbnek éreztem magam a súlya alatt. Az Erdélyi Nimród 8 éves történetében ugyanis először fordult elő, hogy mindannyian összegyűlhettünk, és végre megismerhettük egymást. A találkozót néhai főszerkesztőnk, Szeley-Szabó László a tavalyra terevezte, ám neki már nem adott hozzá elég időt a sors. A temetésén fogadtam meg magamban, hogy mindenképp folytatni fogjuk, amit ő elkezdett, életben tartjuk az AVES Alapítványt, és továbbra is megjelentetjük az Erdélyi Nimródot. Egy évvel ezelőtt bizonyára sokunkban felmerült a kérdés, hogy képesek leszünk-e egyáltalán erre.
   Azért tartottam fontosnak a találkozó megszervezését, mert úgy éreztem, hogy egyszerűen folyóiratunk léte áll vagy bukik rajta, mert, ha mondjuk nem jött volna el senki, azt hiszem elég nehéz lenne most az Erdélyi Nimród jövőjéről beszélni. De hát szerencsére nem így történt, mindannyian eljöttetek, ismerős idegenként érkeztetek, s barátként távoztatok. A találkozó hangulatához, úgy érzem nagy mértékben hozzájárult a falusi csend, s az őszi napsütéssel kedveskedő Tarcsafalva is. Miután lehullott a lepel az arcokról, s a fejekben valóságosra cserélődtek az egymásról kialakított fantáziáképek,kezdetét vette a szakmai megbeszélés is, ami közben bőven jutott idő pihenésre, kirándulásra, de még mulatozásra is. Megbeszéltük a múltat, a jelent s a jövőt, s a legfőbb konklúzió az volt talán, hogy folyóiratunk arculatán változtatnunk kell, ám szellemiségén nem. Ugyanakkor a jövőben  is helyet kap a lapban a vadgazdasággal, vadászattal foglalkozó rovatunk, s folyóiratunk tematikája a sporthorgászattal bővül. S habár nézőpontjaink nem egyeztek mindenben, egy valamiben azonban egyetértettünk. Mivel Romániában az Erdélyi Nimród az egyetlen magyar nyelven megjelenő természetvédelmi folyóirat, minden természetbe járó emberhez kell szóljon, legyen az halász, vadász, madarász, gombász vagy egy egyszerű kiránduló. Kiadványunk célja azonban a természetvédelmi nevelés kell, hogy legyen. Az elmúlt években általánosan elterjedt, hogy az Erdélyi Nimród – habár nem erre utal a neve – szélsőségesen vadászellenes folyóirattá vált. A szélsőségesen illegális természetrablás és rombolás korában, azt hiszem folyóiratunknak sem lehetett más célja, mint felhívni a figyelmet a fejetlen kapzsiság által okozott problémákra, az erdőírtások, a környezetszennyezés és az orvvadászat szomorú és visszafordíthatatlan következményeire.
Jövőtől azonban remélhetőleg lassan a jól átgondolt törvénykezés korszaka köszönt majd ránk, és reméljük, hogy a természetvédelmi harc mellett, nekünk is inkább a természetvédelmi neveléssel kell majd foglalkoznunk. Ezt azonban a jövő dönti majd el. Ugyanakkor úgy érzem számot kell vetnünk múltunkkal is, hiszen lapunk közel egy évtizedes történelmének ismerete nélkül nehéz lesz olyanná formálni megújuló arcunkat, hogy önmagunkhoz is hűek maradhassunk. Az igaz, hogy a természeti értékekért folytatott harc néha dühös általánosításokhoz vagy éppen személyeskedésekhez vezetett, s néha intrikus gondolatok kaptak helyet a lap hasábjain, ugyanakkor azzal is tisztában kell lennünk, hogy milyen mértékben folyt és folyik a mai napig is az illegális természetrombolás az országban. Ugyanakkor azt sem szabad elfeledni, hogy számos környezetvédelmi megvalósítás éppen néhai főszerkesztőnk, Szeley-Szabó László céltudatos, semmilyen megalkuvást nem ismerő személyiségének köszönhető. Ugyanakkor a vadásztársadalomnak is számot kell vetnie múltjával. Tény, hogy folyóiratunkban nincs, és nem lesz helye megalapozatlan inzultusoknak, ám igenis helye vanm, és lesz is az emberek által okozott természeti károkkal foglalkozó írásoknak, pláne, ha illegalitásokról van szó. Mara Árpád kollégám végiglapozta kiadványunk közel egy évtizedes történelmét, s a következő  összeállításában annak okait kutatja, hogy miért fordult el folyóiratunktól a vadásztársadalom.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>