Gom­bász­tan­fo­lyam 2004–2005

 

  2004. április 3. – 2005. február 25. között Elsõ erdélyi gombaszakellenõ-képzés címmel rendeztük meg a László Kálmán Gombászegyesület képzését, tanfolyamát, amely az elsõ ilyen jellegû Romániában. Országunkban nincs a piaci gombaárusítást és a gombavizsgálatot szabályozó törvény vagy rendelet, erre egyesületünk tett javaslatot a román parlamentnek, RMDSZ-képviselõk bevonásával. Örömmel értesültünk, hogy végre történt elõrelépés e téren, s nemsokára meglesz a törvény vagy rendelet is. Hiánypótló tanfolyamot szervezett tehát az LKG, s fontosságát növeli a tény, hogy olyan ismereteket népszerûsít, melyek haszna rendkívüli Romániában, ahol egyelõre nincs hivatalos piaci gombaátvizsgálás. (Egyesületünk eddigi fontosabb eredményei: gombaismereti elõadások és túrák, rendszeres piaci gombavizsgálat, gombás plakát, hírlevél megjelentetése, gombásztábor, tudományos tanácskozás lebonyolítása, javaslat elõterjesztése gombatörvény elfogadtatása érdekében, Moeszia néven periodika megjelentetése.)

  Tanfolyamunk a magyarországi mintájára zajlott le, az ottani (akkreditált, az ELTE TTK és a Magyar Mikológia Társaság által irányított, szervezett) tanfolyam erdélyi megfelelõjeként, anyaországi meg romániai szakemberek közremûködésével. A mássága lényegében csak a terep különbözõségében nyilvánult meg, és mivel a felismerendõ gombafajok jegyzéke kissé más volt, az itteni körülményeknek megfelelõen hagytunk ki, illetve tettünk be fajokat a tanfolyamosok számára kötelezõ anyagba.

Oktatóink voltak: Puskás Attila (általános mikológiai ismeretek), dr. Pál-Fám Ferenc (gombaismeret – Kaposvári Egyetem), dr. Jakucs Erzsébet (toxikológia, kereskedelem, tartósítás, gombatermesztés – ELTE TTK Budapest), dr. Tãnase Cãtãlin (élettan és ökológia, gombaismeret – Iaºi-i Tudományegyetem, Biológia Kar), dr. Zsigmond Gyõzõ (gomba és néphagyomány – Bukaresti Tudományegyetem), Tana Áron (fák és gombák – erdõmérnök, Sugás Erdõkerület). 
  A terepgyakorlatot (az elõírt 48 helyett mintegy 100 órát) dr. Pál-Fám Ferenc, Puskás Attila, Zoltán Sándor és alulírott tartotta. Helyszíneink a következõk voltak: Tanulók Klubja, az Amõba Eurocenter nevû terme, a Mikes Kelemen Líceum, a Kovászna Megyei Könyvtár Gábor Áron terme, Detex kft. nagyterme…
  A mintegy 30 tanfolyamra jelentkezõbõl 20-an rendszeresen látogatták az órákat, ott voltak terepgyakorlatainkon, 15-en vizsgára is álltak, s közülük 12-en sikeresen vizsgáztak a több szervezet képviselõibõl álló vizsgabizottság elõtt Sepsiszentgyörgyön (a Mikes Kelemen Líceumban) 2004. november 10-én délután 4 órai kezdettel. 

Íme a tanfolyam eseményeinek naptára:

  2004 ápr. 3-án (30 jelentkezõvel és 19 jelenlévõvel) beindítottuk az elsõ (magyar) gombaszakellenõr-képzést Romániában. Tanfolyamunk elsõ elõadója (a Tanulók Klubja nagytermében) Puskás Attila biológus volt: 4 óra, négy elõadás. 17-én szakképzésünk ötödik-hatodik elõadását tartotta meg Puskás Attila (a Kovászna Megyei Könyvtár Gábor Áron termében, jelen voltak 16-on), 24-én pedig a következõ négyet (jelen voltak 17-en). 28-án került sor gombásztanfolyamunk újabb két órájára, ezeket Zsigmond Gyõzõ tartotta Gomba és tudomány, gomba és hagyomány címmel du. 6 órai kezdettel a Mikes Kelemen Líceumban (jelen voltak 12-en).

  Május 21-én 14 órai kezdettel Tana Áron erdõmérnök erdeink fáiról, Zsigmond Gyõzõ pedig fa és gomba kapcsolatáról beszélt, mégpedig a tudomány és a néphagyomány tükrében. Az elõadásokra a Sepsibükszád melletti Dobricán került sor, egyúttal terepgyakorlatban is volt részük a részvevõknek, a gombahatározást Puskás Attila mutatta be frissen szedett gombákat ismertetve meg a 20 jelenlévõvel.

  Június 5-én dr. Jakucs Erzsébet a budapesti ELTE tanára, az anyaországi gombászképzés irányítója tartott több elõadást a Mikes Kelemen Líceumban: a gyógyító gombákról, a gombamérgezésekrõl, valamint a gombák kereskedelmi vonatkozásairól (jelen voltak 24-en). 16-án Puskás Attila Növények és gombák címmel, Zsigmond Gyõzõ pedig a gombapreparálásról tartott elõadást. Az órák (a Mikes Kelemen Líceumban) kis gombaismereti versennyel, felmérõvel zárultak (jelen voltak 12-en). 19-én terepgyakorlat következett Elõpatak környékén, túravezetõnk Zoltán Sándor volt, a gombahatározás tanára újra Puskás Attila. Az LKG elnöke gondoskodott róla, hogy a gombafelismerési verseny se maradjon el (jelen voltak 25-en).
  Július 2-án dr. Pál-Fám Ferenc, a Kaposvári Egyetem tanára tartott több elõadást, a tanfolyam keretében különféle gombanemzetségek bemutatását végezte el (jelen voltak 12-en). Másnap, 3-án terepgyakorlat következett a tanfolyam részvevõi számára Zágonban, a túrán szedett gombák azonosítása, kiállítása, majd gombafelismerési verseny. 9-én folytatódott Pál-Fám Ferenc elõadássorozata, mely sikerét a számítógépes kivetítés nagy mértékben elõsegítette (jelen voltak 16-on).

  Szeptember 7–12. között Ojtozon szervezett gombásztábort a László Kálmán Gombászegyesület (LKG). Fontos része volt ez az elsõ romániai gombaszakellenõr-képzésnek, melyet elsõsorban az Apáczai Közalapítvány és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala támogato. Vendéglátónk tagtársunk volt, Jeneiné Rózsa Janka (az Anselmo Vendégfogadó tulajdonosa). Délelõttönként gombagyûjtéssel próbálkoztak a részvevõk (mintegy negyvenen) e felsõháromszéki határtelepülésen és környékén helybeliek kalauzolásával, utána a begyûjtött anyag azonosítására, megbeszélésére került sor, délutánonként és esténként játék, gombafelismerési verseny, gombakiállítás és több mikológiai, etnomikológiai elõadás következett (rendre dr. Pál-Fám Ferenc, Görgényi Józsefné Czudor Gizella, Puskás Attila és dr. Zsigmond Gyõzõ részérõl). Az érdeklõdõkkel ellátogattunk a közeli Rákóczi-várhoz, a Kalaszlói-vízeséshez és moldvai magyar falvakba is (Zöldlonka, Gorzafalva), hol különösen nagy a becsülete a gombászásnak. A táborozók, tanfolyamunk részvevõi számára (számuk végig 40 körüli volt) a programon kívül teljes ellátást biztosítottunk az Anselmo fogadóban. 25-én du. 4 órai kezdettel gombaszakellenõri próbavizsgát tartottunk Jakucs Erzsébet vezetésével (vizsgáztattak még: Rabocskai László, Puskás Attila, Szabó Hajnal, Zsigmond Gyõzõ). A helyszín a Mikes Kelemen Líceum volt (jelen voltak 15-en). 

  Október 2-án tanfolyamunk keretében, de minden más tagtársunk számára is gombásztúrát hirdettünk Elõpatak irányába (jelen voltak). Elõadó és túravezetõ Puskás Attila volt. 16-án pedig két gombásztúrát is tartunk gombaismereti kiselõadásokkal. Egyik túránk Puskás Attila vezette Sugásfürdõ vidékére, a másikat Munzlinger Attila Gelence környékére, Zoltán Sándor volt itt a szakmai felelõs. 

  November 9-én a Iasi-i Tudományegyetem tanszékvezetõ docense, a Román Mikológiai Társaság titkára, dr. Tãnase Cãtãlin tartott két számítógépes kivetítéssel egybekötött elõadást az Amõba Eurocenter konferenciatermében 18 órai kezdettel a gombák spórák alapján való felismerésérõl, illetve a különleges helyeken termõ gombákról. Ez is a gombaszakellenõri tanfolyam és gombaismereti elõadásaink keretében zajlott. 10-én a Mikes Kelemen Líceumban tartottuk az elsõ romániai gombaszakellenõr-képzés vizsgáját. (Magyar Mikológiai Társaság, ELTE TTK Budapest, Román Mikológiai Társaság, Iaºi-i Tudományegyetem Biológiai Kar, László Kálmán Gombászegyesület, jelen voltak 19-en).

  December 29-én Sepsiszentgyörgyön a Bástya vendéglõben került sor az LKG gombás évbúcsúztatójára, ez egyúttal alkalom volt helybéli támogatóink megtisztelésére, beszámolóra és oklevelek átadására a tanfolyamot végzett és eredményesen vizsgázott tagtársaknak.

  Január 10-én, 29-én és február 25-én Sepsiszentgyörgyön gombásztanfolyamunk tavalyi részének képek, filmek segítségével történõ bemutatására került sor (dr. Zsigmond Gyõzõ és Dombi Alpár közremûködésével).
  Sikeres ténykedésünk nagyrészt támogatóink jóvoltából valósulhatott meg, mindannyiuknak köszönet és hála, közülük ezúttal csupán kettõt nevezek meg, az Apáczai Közalapítványt és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalát. A megvalósulást jónak, sõt kiválóan sikerültnek tartjuk ahhoz képest, hogy ez volt az elsõ ilyen jellegû vállalkozás nem csupán részünkrõl, de úgy egyáltalán Romániában. Az eredmény – vizsgán a 80%-os siker – kifejezetten biztató, csakúgy mint az oktatás szavatolt színvonala, mely elsõsorban a velünk együttmûködõknek magyarországiaknak, romániaiaknak egyaránt) köszönhetõ. Az elõbbieket megerõsíti tanfolyamunk visszhangja a rádióban, televízióban, a sajtóban és az interneten, mégpedig román és magyar nyelven.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>